Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

Tα Ελληνικά Media

Η Siemens είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας της Ευρώπης. Δραστηριοποιείται σε πάρα πολλούς τομείς, από την ιατρική έως τα συστήματα ασφάλειας - στρατιωτική τεχνολογία κτλ.


Εδώ και κάποια χρόνια η Siemens κατηγορείται ότι «πριμοδοτούσε» κέντρα αγοραστικών αποφάσεων ή άτομα σε θέσεις ευθύνης προκειμένου να αναλαμβάνει έργα. Αναγκάστηκε λένε κάποιοι να πληρώνει για να παίρνει τα έργα επειδή δεν αντεχε τον ανταγωνισμό. Για να καταλάβετε γιατί ακριβώς μεγέθη μιλάμε η ίδια η εταιρεία αναφέρει ότι συμμετείχε με 65.000 προϊόντα και συστήματα σε διαφορετικά projects, όπως στα συστήματα τηλεπικοινωνιών και ασφάλειας, στην ανακατασκευή 20 σταδίων και στην αναμόρφωση του ελληνικού τηλεφωνικού δικτύου. Επίσης η ίδια εταιρεία έλαβε και άλλες περισσότερο ευαίσθητες παραγγελίες, όπως η εγκατάσταση κοινού δικτύου επικοινωνίας ανάμεσα στην Αστυνομία, την Πυροσβεστική την Ακτοφυλακή και πολλά Υπουργεία και όλα τα παραπάνω στην Ελλάδα του 2004.

Πολλοί μπορούν να πούν πως η Siemens έπραξε όπως τις επέβαλαν παράγοντες της αγοράς ή ότι αναγκάστηκε να κάνει ότι έκανε. Αυτό που θέλω να επισημάνω με αυτό το άρθρο δεν έχει σχέση με την στρατηγική της Siemens γενικά αλλά ειδικά με το θέμα της Siemens στην Ελλάδα και την στάση που κράτησαν τα ελληνικά media. Τότε που η περίφημη υπόθεση Ζαχόπουλου μας έτρωγε τα βράδια (Οι ειδήσεις των 8) με τηλεδίκες και αλληλοσπαραγμούς, τότε ήταν που στην Γερμανία τα δικαστήρια έπερναν φωτιά και όλη η Ευρώπη κοίταζε κατά το μέρος μας περιμένωντας τι άραγε???? Μήπως κατηγορούμενους??? Μήπως να δούν τι έγινε στους ολυμπιακούς ??? Και τί γνώριζε η ελληνική κοινή γνώμη για αυτό ???Τίποτε απολύτως!!!!!

Αυτή η περίπτωση ίσως έιναι το μόνο πραγματικό case study που να αποδυκνύει όλες τις θεωρίες της επικοινωνίας για τα media Ταυτόχρονα!!!!

Με την σειρά, Θεωρία αντζέντας, καλουπώματος, τροφοδότησης και μιντιακής πραγματικότητας!!!! ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ!!!!

Εξηγώ, Βγάλαμε από την ατζέντα μας την Siemens βάλαμε στην αντζέντα μας το δράμα ενός γενικού, τροφοδοτήσαμε τον κόσμο με δράμα και πόνο αλλά και αόριστες συνομωσίες για σπατάλες και απάτες και στο τέλος σχηματίσαμε την πραγματικότητα που μας βολέυει, by the way, πάω στοίχημα πως κανείς δεν κατάλαβε τι έγινε τελικά με την Περίπτωση Ζαχόπουλου! Αλλά αυτή η περίπτωση μας απασχολούσε για 2-3 μήνες έτσι δεν είναι?

Το τρομακτικό της προαναφερθείσας κατάστασης είναι ότι η πραγματική ενημέρωση γίνεται είδος πολυτελείας και το τι συμβαίνει γύρω σου παιχνίδι εντυπώσεων.

Να και μερικά βίντεο για να δείτε τι συμβαίνει!!!

Προς τιμήν του ΣΚΑΪ

Πρώτο Βίντεο

Δεύτερο βίντεο


3 σχόλια:

doroos είπε...

agapite kimmson... sxetika me to telefteo soberasma pou evgales gia tin siemens kai tin upothesi zaxopoulo, den nomizw pws tha eprepe na mas sokarei h stasi pou kratisan ta ellinika media kai i elliniki kivernisi veveos aloste etc den kanoun pada? afti den einai mia pagia taktiki pou akolouthei to ellinika kratos genikotera se polla themata apo ena aplo skandalo ews simadika themata eksoterikis politikis.

Aafto pou tha eprepe na mas apasxolei kata tin gnomi mou den einai oute i sigalipsi oute ta skandala alla afti i tasi oxadelfismou pou diepei ola ta koinonika stromata sti xora mas vevea paw stoixima pws kai na mas apasxolisei den tha lithei kai tpt
(ousiastika omws afto lene kai oi upolipoi kai kataligoume edw pou eimaste)ara malon tha prepei na estiasoume stous polites oste na arxisoun kapote na endiaferode gia ton topo tous kai oxi mono gia tin tsepi tous(tote isos alakoun polla) kai as afisoume stin akri gia ligo tous diaplekomenous gt aftoi aloste oti kai na ginei tha kanoun afto pou kseroun na kanoun kalitera ,na vouliazoun diladi olo kai pio poli afti tin xora.(poli komounistiko mou akougete olo afto :D tespa kati ematha kai egw san fititis epitelous)

Kimmson είπε...

Σε βρίσκω απόλυτα σωστό αξιαγάπητε dooros, θα συμφωνήσω μαζί σου σε όλα και θα προσθέσω πως όντως αυτή η στάση ωχαδερφισμού μου ξέφυγε λίγο, τώρα που το σκέφτομαι ίσως και ο ωχαδερφισμός από μέρους μας να είναι ένας παράγοντας που κάνει τα πράγματα ξέφραγο αμπέλι. Η στάση "ωχ αδερφέ μου και τι με νοιάζει εμένα" ,μας έχει φάει τους Έλληνες^^

fenolaj είπε...

Ότι οι πολιτικοί τα "παίρνουν" δεν μου προκαλεί πλέον αίσθηση, ειδικά μετά τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα που, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, βγήκαν στο φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια. Το ότι οι τα ελληνικά ΜΜΕ προσπαθούν να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερα σκάνδαλα και αυτό είναι γνωστό. Άλλωστε πολλά σκάνδαλα δεν αφορούν μόνο πολιτικούς και ανθρώπους από τον χώρο των επιχειρήσεων αλλά και τους ίδιους τους δημοσιογράφους.

Αυτό που με προβληματίζει ιδιαίτερα είναι εάν αυτή η κατάσταση που υπάρχει σήμερα, είναι αυτή που πραγματικά μας αξίζει! Τι θέλω να πω με αυτό; Θεωρώ πως εμείς οι ίδιοι οι πολίτες είμαστε σε ένα μεγάλο ποσοστό υπεύθυνοι για την κατάσταση που επικρατεί. Και θα αναφερθώ συγκεκριμένα στο θέμα των ΜΜΕ. Τα "στημένα", καθώς και τα "χαρούμενα" ρεπορτάζ δίνουν και παίρνουν στην ελληνική τηλεόραση. Την ίδια ώρα η μεσημεριανή ζώνη έχει κατακλυστεί από ένα σωρό εκπομπών κουτσομπολίστικου ενδιαφέροντος. Ενώ, όπως δείχνουν οι μετρήσεις τα δημοφιλέστερα θεάματα των Ελλήνων γι' αυτή την τηλεοπτική χρονιά ήταν ψυχαγωγικές εκπομπές, ποδοσφαιρικοί αγώνες καιη eurovision.

Για να δώσω και ένα παράδειγμα από την προσωπική μου ζωή θα αναφέρω ένα περιστατικό που εξελίχτηκε το βράδυ του τελικού της euriovision. Ενώ ήμασταν στο σπίτι περίπου 7-8 άτομα και παρακολουθούσαμε τηλεόραση, έμεινα έκπληκτος όταν αντιλήφθηκα ότι όλοι γύρω μου (μικροί-μεγάλοι)ήξεραν σε ποια θέση εμφανίζεται το ελληνικό τραγούδι. Αργότερα απογοητεύτηκα όταν ρώτησα "ποιά είναι η ανεργέια στην Ελλάδα" και κανείς δεν ήξερε να μου απαντήσει.
Δεν ξέρω αν είναι μια προσπάθεια των Ελλήνων να ξεχάσουν τα προβλήματα της καθημερινότητας τους, αλλά το αποτέλεσμα σίγουρα δεν τους δικαιώνει.